Lūpas/Ausis/ZodsPiere/Acu zonaSeja

Kosmētisko injekciju ceļvedis. Pieredzē dalās aktrise Dita Lūriņa

Ar kosmētisko injekciju (tautā sauktas par skaistuma injekcijām) palīdzību ne tikai ir iespējams uzlabot ārējo izskatu, bet arī tikt galā ar tādu problēmu kā pārmērīga svīšana jeb hiperhidrozi. Turklāt tās iespējams veikt bez sezonas ierobežojumiem.

Ar injekciju iespējām iepazīstina “Veselības centrs 4” un tā grupas uzņēmuma “Capital Clinic Riga” dermatologi.

VC4 Juglas klīnikas dermatoloģe dr. med. Inese Kolontaja – Zaube atzīst, ka ar injekciju palīdzību mēs nespējam apturēt novecošanas procesu, bet spējam ievērojami uzlabot gan ādas vizuālos parametrus, gan ar tiem saistīto dzīves kvalitāti. “Jo agrāk sākam koriģēt ar vecumu saistītās izmaiņas, jo mazāk invazīvas procedūras būs nepieciešamas. To, kāda injekcija vai to kombinācija būs vispiemērotākā, jāļauj izvērtēt speciālistam,” norāda dr. med. I. Kolontaja – Zaube.

Botulīna toksīna injekcijas

Dr. Tatjana Ļiņova atzīst, ka pastiprināta mīmikas muskuļu aktivitāte noved pie pirmajām novecošanās pazīmēm. Līdz ar to botulīna toksīna injekcijas sejas mīmikas muskuļos ir pierādīts un efektīvs veids, kas pieder pie pretnovecošanās pasākumiem. Botulīna toksīns neizraisa muskuļu paralīzi (pilnīgu muskuļu nekustību), bet gan samazina muskulatūras kustību intensitāti. Galvenokārt šis injekcijas veic pierē, lai novērstu stateniskās – dusmu rievas un horizontālo – izbrīna rievu veidošanos. Ļoti labs efekts tiek sasniegts tā saucamo acu “varžu kājiņu” profilaksē.

„Ja grumbas ādā bijušas visu mūžu, injicējot botulīna toksīnu, muskuļi atslābst un piere izlīdzinās, bet grumba saglabājas, jo audi tajā vietā ir kļuvuši plānāki un nespēj tūdaļ atgūt elastību. Tāpēc ļoti bieži ir nepieciešamas kombinētās injekcijas. Piemēram, dusmu rieva, pieres horizotālās rievas, krunciņas ap acīm „iesēžas” ādā aktīvas mīmikas muskulatūras darbības rezultātā. Tas ir līdzīgi kā ar audumu, kas nepārtraukti tiek burzīts. Jaunu ādu „saburzīt” būs grūtāk, taču gadiem ejot ādā mazinās vielas, kas nodrošina elastību un, darbinot aktīvi muskuli (piemēram, saraucot dusmu rievu), ādā jau parādās paliekošas krunciņas. Šajā gadījumā pareizāk veikt kombinētu metodi – vispirms injicē botulīnu, kas aptur muskuļa darbību un novērš grumbu savilkšanos, un tad krunciņu aizpilda ar pildvielu jeb filleriem. Piere kļūst gludāka un bieži vien nākamajā reizē pietiek tikai ar botulīna injekciju, jo grumba vairs neveidojas,” stāsta dr.med. I. Kolontaja – Zaube.

Viens no kosmētisko injekciju veidiem ir botulīna toksīna injekcijas, kuras pielieto svīšanas mazināšanai padušu apvidū, taču individuāli konsultējoties ar ārstu, iespējamas arī injekcijas roku un pēdu biezajā ādā. Botulīna toksīns nebloķē sviedru dziedzerus kā to dara antipersperanti un dezodoranti, kā rezultātā veidojas labvēlīga vide dažādu infekciju attīstībai, bet gan samazina svīšanas intensitāti, piemēram, padusēs, netraucējot šo struktūru normālu darbību. Citiem vārdiem sakot, cilvēks svīst, bet ne tik intensīvi, lai tas traucētu ikdienas aktivitātēm,” stāsta dr. Tatjana Ļiņova.

Procedūras ilgums ir 20 minūtes, kuras laikā padušu ādā tiek injicēts neliels daudzums botulīna toksīna. Efekts parādās tuvāko dienu laikā, un klasiski darbojas 8 mēnešus lēnām atjaunojoties svīšanas intensitātei. Šādas procedūras var atkārtot 1 reizi gadā.

! Jāņem vērā, ka paaugstināta temperatūra un alkohols noārda botulīnu, tādēļ vismaz 5 dienas nebūtu vēlams apmeklēt saunu un augstas intensitātes treniņu nodarbības, kā arī lietot alkoholu.

Botulīna toksīna injekcijas neveic pacientiem ar neiroloģiskām saslimšanām, kuras izpaužas ar muskuļu atoniju, parēzēm; pacientiem līdz 18 gadu vecumam; pacientiem ar alerģisku reakciju uz kādām no ievadāmām vielām; ja ir vietēja ādas infekcija botulīna toksīna injicējamās vietās; antibiotiku kursa laikā.

Pildvielas jeb filleri

Dr. Tatjana Ļiņova atzīst, ka pēdējā dekādē populārākās estētiskās dermatoloģijas procedūras ir pildvielu injekcijas. Sejas vaibstu konturēšanai un ādas defektu mazināšanai ar dziļām fillera injekcijām jeb lunch-brake procedure (no angļ. val. – pusdienu pārtraukuma procedūra), neizmantojot plastiskā ķirurga skalpeli, ir mūsdienīga pretnovecošanās metode, kas kļūst arvien populārāka sabiedrībā tās daudzo priekšrocību dēļ. Procedūrai praktiski nav nepieciešams sagatavošanās periods un tās laikā nepielieto anestēziju. „Injekcijām izmanto hialuronskābi saturošos fillerus jeb pildvielas, kas pēc būtības ir viskozs ādas mitrinātājs un paliek tajā vietā, kur ievadīts. Atkarībā no blīvuma hialuronskābes filleri saglabājas audos 6-24 mēnešus. Uzsūkšanās process ir pakāpenisks un nepieciešamības gadījumā jāveic atkārtotas injekcijas,” stāsta dr. med I. Kolontaja – Zaube.

Dermatoloģe Linda Kapteine- Veita norāda, ka šobrīd ir pieejami īpaši uzlaboti Mesoestetic® mesofilleri. Tie radīti pēc unikālas hialuronskābes attīrīšanas tehnoloģijas, kas maksimāli samazina risku, ka produkts varētu radīt alerģiju, iekaisumu vai citas blakusparādības.

Ar filleriem iespējams aizpildīt gan sīkas, gan dziļākas krunciņas, koriģēt sejas ovālu, palielināt vaigu kaulu vizuālo apjomu, pacelt noslīdējušu sejas ovālu un mutes kaktiņus, palielināt lūpu apjomu, uzlabot to formu, koriģēt asimetriju.

Biorevitalizācija

Ādai neatkarīgi no tās tipa un vecuma ir nepieciešama pastiprināta mitrināšana. Pašreiz efektīvākais un mūsdienīgākais veids kā to panākt ir ādas biorevitalizācijas procedūras. Turklāt šī metode aizsargā ādu no brīvo radikāļu iedarbības jau ādas iekšpusē, ne tikai virspusēji. Brīvie radikāļi, kā zināms, „sadedzina” mūsu ādas jaunību, veicina hialuronskābes samazināšanos, kas ir viens no galvenajiem ādas mitrinātājiem ādas šūnās. (Tā spēj saistīt ūdens molekulas, tādējādi ādai ļaujot izskatīties starojošai.) Hialuronskābe samazinās arī līdz ar novecošanos – ik gadu hialuronskābes daudzums rūk mūsu ādā, tā kļūst sausāka un sāk parādīties krunciņas. Biorevitalizācijas mērķis ir palielināt hialuronskābes daudzumu ādā. Bez ķirurģiskas iejaukšanās, ar injekciju palīdzību tiek ievadīts sterils, viskozi elastīgs, caurspīdīgs gēls (dabīga, attīrīta hialuronskābe), kā rezultātā atjaunojas dermas ūdens līdzsvars, rodas optimāli šūnu dalīšanās apstākļi, tiek stimulēts kolagēns, elastīna sintēze, uzlabojas ādas bioloģisko funkciju aktivitāte un vielmaiņa, atjaunojas imūnā aizsardzība. Āda iegūst veselīgu izskatu, uzlabojas ādas turgors, elasticitāte un sejas ovāls. „Turklāt galvenā šīs aktīvās vielas priekšrocība ir tā, ka tā neizraisa alerģiskas reakcijas un noārdās aptuveni 8 – 10 mēnešu laikā. Papildus šī tehnika sniedz iespējas strādāt ar ādu ap acīm, aizpildot sīkās grumbiņas,” piebilst dr. Tatjana Ļiņova.

! Izvēloties vienreizēju procedūru, āda saņems pietiekami daudz hialuronskābes, lai sniegtu papildus aizsardzību sauļošanās sezonā.

Procedūru nav vēlams veikt, ja ādā ir aktīvi iekaisuma perēkļi un infekcija.

Pieredzē dalās aktrise Dita Lūriņa

Pieteikties konsultācijai: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru