Figūras korekcijaĶermenis

Kad ar diētu un sportu nepietiek. Viss, kas jāzina par liposakciju

Konsultē: VC4 plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa

Pieredzē dalās Radio personība, mūzikas eksperte un publiciste Daiga Mazvērsīte

Kādas problēmas risina liposakcija

Ar gadiem vielmaiņas procesi palēninās un tauciņu uzkrāšanās problēmzonās (uz vēdera, muguras, gurniem) notiek pat tad, ja piekop veselīgu dzīves veidu. Vecumā 45+, kad samazinās estrogēna sintēze, tauki var parādīties zonās, kur agrāk to nebija – virs krūtīm, pie padusēm, zem krūtīm, uz rokām, ceļgalu apvidū. Radio personība Daiga Mazvērsīte, kura ir veikusi liposakciju, stāsta, ka pārkāpjot 50 gadu slieksni secinājusi, ka viduklis kļuvis pārāk plats attiecībā pret pārējo ķermeni. “50 gadu slieksnis man nāca ar apjausmu, ka es vēlos būt vairāk kopā ar sevi, mazāk strādāt un ziedot sevi citiem, kā arī ir pienācis īstais brīdis sākt strādāt ar sevi. Tiekties uz garīgo attīstību, pilnveidot savu emocionālo pasauli, atrast veidus kā sevi iepriecināt. Turklāt neatstāt novārtā savu fizisko ķermeni, arī to jātiecas modelēt,” stāsta Daiga. Viņa izšķīrās par labu liposakcijai, jo ne veselīga uztura principi, ne dalība Svara vērotāju kustībā, vēlamo rezultātu nesniedza.

Kā notiek operācija?

Ir dažādas tauku atsūkšanas metodes, no kurām modernākā ir tā dēvētā 3D liposakcija, kad taukaudi tiek likvidēti ar infraskaņas palīdzību, izmantojot iekārtu EUROMI 3D tehnoloģiju EVA sp® 6. Vienas operācijas laikā iespējams atbrīvoties no 1,5 līdz 5 litriem tauku, nekaitējot veselībai. Pielietojot šo tehnoloģiju, operācija norit datorizēti, kontrolējot atsūkto daudzumu dažādās zonās. Salīdzinot ar klasisko atsūkšanas metodi ķirurga fiziskā slodze ir krietni mazāka, kas ļauj darbu veikt precīzi,  garantējot lielisku rezultātu arī apjomīgu operāciju gadījumā. Daiga Mazvērsīte atceras, ka pirmsoperācijas naktī jutusi nelielu uztraukumu, taču bijusi pārliecība, ka viss būs labi. “Daktere man visu saprotami izstāstīja un izsmeļoši atbildēja uz visiem jautājumiem. Tā kā man bija pilnīgi skaidrs, kas ar mani tiks darīts. Operāciju centos uztvert kā vēl neizbaudītu piedzīvojumu, caur pieredzi nevis emocijām. Arī ar rezultātu esmu apmierināta. Tagad varu brīvi uzvilkt vecos džinsus, jo vidukļa apkārtmērs samazinājies par 10 centimetriem. Tas spārno!” Kopumā viņas vēders un gurni tika atbrīvoti no 3,6 kg tauku, kas šajās zonās vairs neatjaunosies. Tiesa, tauciņi var uzkrāties citur, tāpēc pēc operācijas ārste iesaka sportot un ievērot diētu.

Kā sagatavoties liposakcijai?

Tāpat, kā pirms jebkādas operācijas, nepieciešama plastikas ķirurga konsultācija un vairāki izmeklējumi. Ārsts objektīvi novērtēs ādas elastīgumu un vai pastāv liekās ādas problēma, jo pēc operācijas tā var nokarāties. Ne vienmēr saraujas arī ļoti maigā kāju iekšpuses āda. Vēl tiek novērtēta organisma hormonālā sistēma, iedzimto un citu faktoru ietekme uz lieko tauku veidošanos. Būtiska ir informācija par dzīvesveidu, alerģiskām reakcijām, kaitīgiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanu, kas var ietekmēt dzīšanas procesus. Tādēļ vairākas nedēļas pirms plānotās operācijas ieteicams atteikties no smēķēšanas. Operāciju neveic grūtniecības laikā un laktācijas periodā, ja ir kādas infekcijas slimības vai saaukstēšanās, sirds, asinsvadu slimības, asins slimības un asins recēšanas traucējumi, 1.tipa cukura diabēts un onkoloģiskas slimības.

 Kas jāievēro rehabilitācijas periodā?

Lai novērstu iespējamos sarežģījumus, pacients diennakti pēc operācijas atrodas ārsta, pēc tam atgriežas ierastajā dzīvē.  Nedēļu jālieto ārsta nozīmētās antibiotikas, jāsamazina sāls patēriņš, lai organismā neuzkrātos šķidrums. 2-4 nedēļas pastāvīgi jāvalkā kompresijas veļa, lai nostiprinātu audus. 4 nedēļas jāizvairās no baseina, pirts, solārija, sporta zāles apmeklējumiem, jāminimizē smēķēšana un alkohola lietošana. Jāapmeklē procedūras (vakuuma masāža u.c.) ādas nelīdzenumu un serozā šķidruma uzkrāšanās mazināšanai, kas veidojas pēc operācijas. Jāatceras, ka ādas jūtīgums likvidēto tauku šūnu vietās atgriežas pakāpeniski – vidēji 3 mēnešu laikā, ar tūskas samazināšanos un perifērās asinsrites atjaunošanos.

Kad metode nepalīdz

Liposakcija nepalīdzēs celulīta gadījumā, jo tauku atsūkšanu veic daudz dziļākos ādas slāņos. Liposakcijas laikā nelikvidē, bet padara mazāk pamanāmas strijas,  kā arī neatrisina endokrīnās un vielmaiņas sistēmas un ādas novecošanās problēmas (elastīguma un tvirtuma samazināšanās). Ar šo metodi ne vienmēr izdodas sasniegt vēlamo rezultātu pazodes zonā.

Visu Daigas Mazvērsītes pieredzes stāstu skaties šeit:

Uzdod jautājumu vai piesakies konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

 

Atstāt Komentāru