DzīvesveidsFiziskās aktivitātesPreventīvie pasākumi

Pirms risini problēmu, atrodi cēloni! Fizioterapijas nenovērtējamā nozīme

Saspringums kakla un plecu daļā, sāpes muguras un jostas zonā, ko papildina galvassāpes un nogurums. Pazīstami simptomi? Cerībā to atrisināt mēs dodamies pie masiera. Taču jāsāk ar fizioterapeita apmeklējumu, kas diagnosticēs cēloni un noteiks atbilstošākās ārstēšanas metodes.

Konsultē: Ilona Dorofejeva, Capital Clinic Riga fizioterapeite, kraniosakrālā terapeite, osteopātijas speciāliste.

Teksts: Una Ulme

Tā kā man ir sēdošs darbs, muguras un sprandas sāpes ir mana ikdiena. Iespēju robežās apmeklēju jogu, ik pa laikam izeju masāžas kursu, taču sāpes atgriežas. Vienā brīdī pie tām jau sāku pierast, jo šķiet, ka to nemaz nav iespējams atrisināt. Izrādās, ka tas tā nav. “Ar dažādām manuālām un osteopātiskām metodēm iespējams novērst muskuļu disbalansu, atbrīvot saspringumu un novērst funkcionālus blokus, kas traucē normālai organisma funkcionēšanai,” uzsver Ilona Dorofejeva.

Viss ir saistīts

Vizīte pie fizioterapeita sākas ar diagnostiku – attiecīgi testējot muskuļus, pārbaudot skriemeļu stāvokli, fiksējot sāpīgos punktus ķermenī, tiek konstatēta problēma. Nereti viena problēma izraisa ķēdes reakciju. “Piemēram, ilgstošs stress izraisa saspringumu kakla atliecējmuskuļos. Tā kā šajā zonā, pie otrā un trešā kakla skriemeļa, stiprinās smadzeņu apvalki, stresa ietekmē sasprindzinās visas membrānas un saites. Tas var būt par  cēloni galvassāpēm un dažādām kustību balsta aparāta sāpēm. Viss ir saistīts,” uzsver speciāliste. Savukārt nepareiza stāja, sēdošs darbs, nevienmērīga fiziska slodze var izraisīt muskuļu disbalansu, kad viena muskuļu grupa ir saspringtāka, otra brīvāka. Šāda nepareiza noslodze var izraisīt skriemeļu fiksāciju un funkcionālus blokus, kas saspiež  nervus un asinsvadus, traucē asinsritei un limfas attecei. Tas ne tikai rada sāpes noteiktās zonās, bet arī izraisa, piemēram, sejas tūsku. Tāpēc arī šo estētisko problēmu ieteicams sākt risināt ar fizioterapeita apmeklējumu, tikai pēc tam doties pie kosmetologa.

Capital Clinic Riga speciālistu darbu atvieglo Baltija vienīgā terapeitiskā iekārta “Manuthera® 242”. To var grozīt, regulēt un izliekt tā, lai pielāgotos pacienta problēmai un sasniegtu iespējami labākos ārstnieciskos rezultātus.

Ar atbilstošu korekciju fizioterapeits var atbrīvot saspringumu, balansēt muskuļus un likvidēt sāpes. Manuālas metodes var papildināt ar teipošanu, masāžu, bet obligāts nosacījums, ja vēlamies no sāpēm atbrīvoties pavisam, ir vingrošana.  “Tas ir nepieciešams, lai korekcijas darbā sasniegto rezultātu saglabātu ilgtermiņā. Ieteicamas vismaz 2 – 3 vingrošanas nodarbības nedēļā un tam jākļūst par ieradumu. Uzskatu, ka veiksmīgu izveseļošanos 50% ietekmē korekcija, atlikušie 50% ir paša pacienta ikdienas darbs – ieteikto padomu izpilde un ievērošana,” uzsver Ilona Dorofejeva.

Fizioterapijas metodes var veiksmīgi izmantot kā dažādu saslimšanu un traumu ārstēšanai, tā profilaktiski  – veselības uzturēšanai. Taču pats galvenais – fizioterapija iemāca kā pacients var palīdzēt pats sev, ļaujot atgūt ticību saviem spēkiem un saprast, ka normāla ķermeņa funkcionēšana nozīmē dzīvi bez sāpēm.

capitalclinicriga.lv

Piesakies konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru