Galvas ādaMatiMatu izkrišana/augšana

Kupliem un veseliem matiem. 4 efektīvas matu izkrišanas ārstēšanas metodes

Pie pastiprinātas matu izkrišanas ar šampūnu un balzāmu nebūs līdzēts! Ir nepieciešams veikt diagnostiku un uzsākt pareizu ārstēšanu, kas ļaus apturēt matu izkrišanu un novērst apjoma zudumu.

 Matu ārsts – trihologs

Pastiprinātai matu izkrišanai var būt ļoti dažādi cēloņi, sākot ar dzelzs deficītu vai smēķēšanu beidzot ar nopietnām saslimšanām. Tāpēc nevajag pašam meklēt risinājumus, bet doties pie ārsta – trihologa. Trauksmes signāls, kad nepieciešams apmeklēt speciālistu ir pamanāms kopējā matu apjoma samazinājums pēc matu izkrišanas īsā laikā (pāris nedēļas) vai ilgstoša matu izkrišana (vairāk par trim mēnešiem). Arī izteiktas galvas ādas niezes un iekaisumu gadījumos jāvēršas pie speciālista. Vispirms trihologs  veiks anamnēzi un diagnosticēs galvas ādas un matu saslimšanas. Pēc tam tik nozīmēti attiecīgi papildus izmeklējumi, analīzes un izstrādāts ārstēšanas plāns. Jārēķinās, ka terapijā tiek apvienotas iekšķīgi un ārīgi lietojamu medikamentu kombinācijas ar piemērotām fizioprocedūrām un ārstēšanas metodēm. Speciālists novēro pacientu ilgtermiņā, koriģējot ārstēšanu atbilstoši nepieciešamībai. Jāņem vērā, ka matu izkrišanai var būt arī ģenētisks raksturs, tāpēc gadījumos, ja ģimenes locekļiem novērojama plikpaurība, labāk pie trihologa vērsties laicīgi, pirms sākusies matu izkrišana.

Populārākas matu ārstēšanas metodes

Lāzerterapija

Šī ir viena no visbiežāk pielietotajām metodēm, ko parasti nozīmē intensīvas matu izkrišanas gadījumā. Procedūras laikā ar infrasarkano biostimulējošo lāzeru tiek apstrādāta galvas āda, veicināta asinsrite un stimulētas dermālās papilas šūnas, kā rezultātā matiņš nostiprinās, aug ātrāk un resnāks. Zinātniski pētījumi norāda, ka zemas frekvences gaisma iedarbojas uz šūnu mitohondrijiem un sekmē mata folikula šūnu pāreju no mata augšanas snaudošās telogēna fāzes aktīvajā anagēna fāzē. Matu izkrišana apstājas pēc aptuveni sešās lāzerprocedūrām.

PRF jeb plazmas procedūra

Platelet Rich Fibrin jeb PRF procedūrā izmanto pacienta asins dziedējošo spēju, lai uzlabotu vājas struktūras, vitalitāti zaudējušu matu stāvokli. Procedūras laikā pacientam tiek noņemts neliels daudzums asiņu, kuras tiek ievietotas speciālā aparatūrā un pārveidotas (centrifugētas). Cikla beigās tiek iegūta īpaša asins struktūra – fibrīns. Jaunākie pētījumi liecina, ka fibrīna matrica vienmērīgi, kaskādes veidā izdala asins šūnu augšanas faktora koncentrātu, kas divu nedēļu laikā stimulē kalogēna sintēzi un apasiņošanu. Metode ir pilnīgi droša un nekaitīga, neizraisa alerģiskas blakusparādības, tā ilgst aptuveni 20 minūtes laikā bez atsāpināšanas.

Mezoterapija

Procedūras laikā galvas matainajā daļā dermas slānī tiek ievadīts mezokokteilis jeb aktīvās vielas – aminoskābes un vitamīni, kas spēj stimulēt mata stiebra augšanu. Tādejādi tiek pabarotas matu saknītes, kas atrodas 2- 4 mm dziļumā. Tas ir pierādīts optimālais dziļums, kur ievadāmajam preparātam ir vislielākais efekts matu augšanas, kvalitātes uzlabojumam.  Ātrākai un efektīvākai ievadīšanai pielieto mesopistoli, kurā esošā adata ir smalkāka par to, kāda tiek pielietota injekciju veikšanai.

Mezenhimālo cilmes šūnu terapija
Šajā terapijā lieto cilmes šūnas, kas iegūtas no cilvēka paša taukaudiem. Tie ir nozīmīga ķermeņa vitālo šūnu krātuve un spēj ārstēt deģeneratīvas un atrofiskas audu izmaiņas. Pēc miniliposakcijas no iegūtajiem taukaudiem cilmes šūnas tiek izdalītas, aktivizētas un pēc tam ievadītas audos, kur nepieciešama reģenerācija. Galvas ādā ievadītās cilmes šūnas ar to izdalīto augšanas faktoru un citokīnu palīdzību “raida” augšanas signālu, tādējādi veicinot jaunu matu folikulu veidošanos. Parasti rezultāts redzams aptuveni pēc 3 mēnešiem. Tā kā terapijā izmanto paša cilvēka audus, nepastāv ne infekcijas, ne imūnsistēmas atgrūšanas, ne alerģijas risks. Terapijas sagatavošanās posmā ir nepieciešama trihologa konsultācija, ir jāveic asins analīzes, trihogramma un citi izmeklējumi.

Raksts tapis sadarbībā ar “Veselības centrs 4” dermatoloģi Lindu Kapteini, dermatoloģi, triholoģi Jekaterinu Pudovu un ģimenes ārsti- triholoģi Ingu Zemīti.

Visu septembri vairākās SIA “Veselības centrs 4” filiālēs norisināsies akcija “Veseli mati – Tava skaistuma vitamīni!”, kuras ietvaros būs pieejama 30% atlaide matu veselības pakalpojumiem. Informācija pieejama mājas lapā vc4.lv

Piesakies konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru