Ikdienas ādas kopšanaPadomi/pieredzeSeja

Ziema – īstais laiks, lai apmeklētu dermatologu!

Lieliem soļiem tuvojas ziema… Un tieši aukstajā laikā uz ādas var parādīties apsārtums, pumpas, saasināties alerģijas, dermatīti, ekzēma un psoriāze.

Konsultē SIA “Veselības centrs 4” filiāles “Dermatoloģijas klīnika” metodiskā vadītāja, Eiropas Dermatologu asociācijas un Latvijas Estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas locekle, dermatoloģe Linda Kapteine-Veita.

Vai pienācis  laiks apmeklēt dermatologu

Speciāliste uzsver: “Tā kā tuvojas svētki, šis ir īstais brīdis, kad parūpēties par savu ādas izskatu un uzdāvināt tai dāvanu. Mēnesis līdz svētkiem ir pietiekošs laiks, lai panāktu acīmredzamus rezultātus. Atšķirībā no ātri gaistošā skaistuma efekta, ko iegūst pēdējā brīdī, laikus uzsākot gājienu pretim mērķim, rezultāts saglabāsies krietnu laiku pēc dienas, kurai īpaši gatavojas. Turklāt tiek piedāvāti mūsdienīgi dažādu ādas problēmu risinājumi, pielietojot modernākās tehnoloģijas. Tai skaitā ziema ir īstais laiks arī dažādu lāzerprocedūru veikšanai.”

Tā kā ādas stāvokļa pasliktināšanās var liecināt arī par kādām nopietnām saslimšanām, SIA “Veselības centrs 4” kopā ar franču kosmētikas zīmolu Bioderma vēl šogad aicina apmeklēt dermatologu, kurš novērtēs ādas stāvokli un ieteiks individuāli piemērotāko ārstēšanu vai nosūtīs uz papildu izmeklējumiem. Aicinām problēmas nerisināt saviem spēkiem, bet izmantot kvalificētus speciālistus. “Bieži vien ar ādas problēmām ir jāiemācās sadzīvot, tās jāārstē saudzīgi un efektīvi.  Tai skaitā gan ārstnieciskajā procesā, gan profilaktiskā nolūkā ļoti nozīmīga loma ir atbilstošai ādas kopšanai. Tā kā slimību skarta āda bieži vien ir pastiprināti jutīga, tā ir saudzīgi jāattīra, neizjaucot ādas aizsargbarjeru” atklāj dr. Kapteine-Veita.

Kas notiek ar ādu ziemā?

Ziema ir tas gadalaiks, kad āda “atpūšas”, tās funkcijas palēninās un maksimālo stresa un vitamīnu trūkumu sasniedz februāra beigās. Tāpēc svarīgi ir pastiprināti uzņemt antioksidantus – selēnu, cinku, С vitamīnu, bēta karotīnu, A un D vitamīnu. Tā mēs varam uzlabot ādas pašatjaunošanās mehānismus. Ziemas periodā īpaši jāpiedomā, lai ar pilnvērtīgu uzturu mēs uzņemtu pietiekami daudz taukos šķīstošo vitamīnu: К, E, D, A. Šo vitamīnu trūkums rada keratoģenēzes traucējumus jeb nepilnvērtīgu ādas šūnu dalīšanos. Pastiprinātas pārragošanās un sebuma izdalīšanās dēļ veidojas folikulu nosprostojumi- raga korķi, kas veido komedonus. Caur porām vairs nevar izkļūt dabiskie ādā saražotie sekrēti – sviedri, tauki. Tas rada izsitumus – sīkus mezgliņus, virspusējas cistas ādā, ko īpaši izjutīs pinņu slimnieki, kuriem androgēno hormonu aktivitātes dēļ šūnas jau tāpat dalās pastiprināti un nosprosto atverītes, un tauki, kuri ražojas pastiprināti, netiek laukā, radot jaunus komedonus un iekaisīgos izsitumus. Ādā bezskābekļa vidē savairojas baktērijas un rodas aizvien jauni iekaisīgie izsitumi – sarkani mezgliņi, strutu pūslīši. Dažreiz iekaisums rada dziļus infiltrētus un sāpīgus mezglus un cistas, kas vēlāk atstāj paliekošas rētas.

Ādas vielmaiņas palēnināšanās rezultātā pavājinās arī asinsrite – samazinās apgāde ar barības vielām un skābekli. Tas savukārt palēnina šūnu dalīšanos jeb ādas atjaunošanos. Ārēji pasliktinās ādas stāvoklis un izskats– tā kļūst bālāka, sausāka un tumšie loki zem acīm var kļūt izteiktāki.

Aukstumā ievērojami palēninās tauku dziedzeru darbība, tāpēc āda var kļūt īpaši sausa, plānas un jutīgas ādas problēmas padziļināties. Tā kā āda atjaunojas lēnāk, vecās šūnas netiek atgrūstas pietiekami ātri, taukšūnu saistvielu epidermā ir mazāk, līdz ar to āda sāk lobīties.

Ādai, kas ziemas apstākļos funkcionē lēnāk, grūti reaģēt arī uz pastāvīgām lielām temperatūras svārstībām – piemēram, ja iekštelpās ir +20°C, bet ārā –20°C, tātad 40 grādi ir ļoti liela starpība, kuras robežās ādai grūti adaptēties. Vēl lielāku stresu piedzīvo āda, ja ar stipri sasauļotu ādu no kūrorta „ielecam” atpakaļ ziemas salā. Šādos apstākļos ādas hidrolipīdu slānis, ziemā gan vēja, gan sala, gan arī sausa iekštelpu gaisa un UV staru iedarbībā gandrīz izzūd. Pastāvīgas lielas temperatūras svārstības ir viens no kuperozes rašanās iemesliem – aukstumā asinis no ādas ieplūst iekšējos orgānos, lai uzturētu tur siltumu, āda kļūst blāva un vieglāk pakļaujas sala radītajiem bojājumiem, savukārt siltumā kapilāri atkal strauji paplašinās. Ja kapilāru sieniņas kāda iemesla dēļ ir vājākas, tie var palikt paplašinātā stāvoklī pastāvīgi.

Kā kopt sejas ādu?

Ādas kopšana ziemā ir atkarīga no ādas pamattipa un laika apstākļiem. Aukstākā laikā vai arī, ja uzturēšanās laiks ārā ir 30 minūtes, jālieto barojošāks krēms. Ļoti sausai sejas ādai piemērots ir ļoti barojošs krēms, kas atjauno hidrolipīdu slāni, nomierina un mitrina ādu, palīdzot tai atgūt komfortu un elastību. Papildus ādu var aizsargāt ar tonālo krēmu un pūderi un lietot ādu uzlabojošus, nomierinošus un atjaunojošus serumus.

Ja āda ir kuperoza, sausa un plāna, ieteicams izvēlēties speciālu ziemas krēmu, kas aizsargā pret vēja un aukstuma kaitīgo iedarbību. Kuperozas ādas gadījumā ļoti efektīvs ir, piemēram, Bioderma Sensibio AR krēms, kas iedarbojas uz apsārtuma cēloni, tādējādi novēršot tā rašanos un pastiprināšanos, mazinot karstuma sajūtu un atjaunojot ādas komfortu. Ar aptiekās pieejamos krēmus vajadzētu uzklāt arī bērnu ādai, kā arī izvairīties no tā, ka bērni paliek pārlieku ilgi ārā temperatūrā, kas zemāka par –10°C.

Ziemas periodā īpaši sausai ādai ir nepieciešama papildus kopšana ne tikai mājas apstākļos. Ja āda kļūst jutīga, lobās, ieteicams apmeklēt arī intensīvi kopjošas, barojošas un atjaunojošas sejas procedūras pie kosmētiķa. Savukārt uzturoties siltās, piekurinātās, sausās telpās, ieteicams uz ādas virs pamatkrēma izsmidzināt speciālus avotu vai kalnu minerālūdens aerosolus. Arī atrodoties telpās, gaisu vēlams mitrināt ideāli 40-60% mitruma diapazonā. Tā mēs arī varam aizkavēt to baktēriju, sēnīšu un vīrusu vairošanos, kuriem patīk pārāk augsts vai zems gaisa mitruma līmenis.

Arī nodarbojoties ar ziemas sportu, it īpaši ar kalnu slēpošanu, āda jāaizsargā ar speciāliem UV filtrus saturošiem krēmiem, jo ādas jutība pret UV starojumu ziemas laikā ir augstāka un tā nav adaptējusies UV staru intensitātei, kura kalnos ir daudzreiz spēcīgāka nekā jūras līmenī. Neatkarīgi no tā, ka saule „nesvilina” arī ziemā var spēcīgi iesauļoties, it īpaši sniegotos kalnos. Sniegs UV starus atstaro 80% un šajā gadījumā starojuma intensitāte gandrīz dubultojas. Tādēļ noteikti nepieciešams lietot kvalitatīvus aizsarglīdzekļus, kas garantē maksimālu aizsardzību pret UVB un UVA starojumu.

Ziemā kārtīga aizsardzība nepieciešama arī lūpām, kurās ir tikai neliels daudzums tauku dziedzeru un gandrīz nemaz nav hidrolipīdu, tādēļ lūpas ātri sprēgā, izžūst un ap to uzklāt arī pa nakti. To ieteicams lietot arī vīriešiem un noteikti bērniem.

Kā rūpēties par ķermeņa ādu?

Rudenī un ziemā mēs uzvelkam vairāk drēbju, taču ķermeņa kopšana mēdz aizmirsties. “Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz ādas sausumu, rodas daudzas nepatīkamas sajūtas- ādas nieze, ādas lobīšanās un plaisas arī uz ķermeņa. Apspīlēts apģērbs un sintētiski (dažiem arī vilnas) materiāli ādu var papildus kairināt un sausināt, tādēļ vēlos vērst uzmanību uz to, ka ziemā arī ķermeņa ādai ir nepieciešama papildus kopšana, kaut arī to sedz apģērbs Ļoti sausas ķermeņa ādas gadījumā vieni no ieteicamākiem mitrinošiem līdzekļiem ir augļskābes saturošie produkti. Šobrīd aktuālākais jaunums ādas kopšanā ir ādas barjeras atjaunojošie krēmi,” atklāj dr. Kapteine -Veita.

Pareizi kopjot ādu, apzinoties savas veselības stāvokli, izvēloties laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, arī auksts laiks mums radīs tikai patīkamas emocijas!

Piesakies uz konsultāciju jau tagad – pieteikties konsultācijai! 

 

Atstāt Komentāru