DzīvesveidsFigūras korekcijaFiziskās aktivitātesĶermenisKrūtis/Intīmā zonaPadomi/pieredze

Iegurņa veselība – daudz svarīgāka kā Tu domā!

Sieviete dzīves laikā piedzīvo dažādus dzīves posmus un katrs no tiem raksturīgs ar noteiktām izmaiņām ķermenī, kurām jāspēj pielāgoties. Turklāt ne tikai fizioloģiski noteiktie dzīves posmi – pubertāte, grūtniecība, dzemdības, menopauze – bet arī dzīves līkloči, dažādas pārmaiņas un vides apstākļi prasa sievietes spēju adaptēties jebkurai situācijai gan emocionālā, gan fiziskā plānā. Diemžēl nereti šīs pielāgošanās spējas prasa zināmu piepūli, kā rezultātā izmainās sievietes ķermenis gan iekšēji, gan ārēji.

Par sievietes iegurņa veselību stāsta SIA “Veselības centrs 4” grupas uzņēmuma “Capital Clinic Riga” fizioterapeite Elīna Ločmele.

Sievietes nereti nevēlas atklāti runāt par iegurņa veselības jautājumiem, jo jūtas nepieņemtas un mēdz maldīgi uzskatīt, ka citām jau nekādu problēmu nav un ko tur daudz par to stāstīt, gan jau viss pats sakārtosies. Diemžēl bieži vien pats nekas nesakārtojas, tādēļ katrai sievietei ir ieteicams rūpēties par savu sievišķīgākās daļas veselību jau laicīgi.

“Iegurņa apakšējo daļu veido muskulatūra un noteikti daudzas ir dzirdējušas, ka tā ir jātrenē, lai ne tikai baudītu veselīgu sievišķību, bet arī lai izvairītos vai tiktu galā ar dažādām problēmām“, stāsta fizioterapeite Elīna. “Ieteikumi, protams, ir vērtīgi un pareizi, tomēr tieši kas ir jādara – to lielākā daļa nezina. Iemesli tam ir dažādi. Sabiedrībā kopumā par iegurņa pamatnes muskulatūru un tās ārkārtīgi lielo nozīmi sievietes dzīvē tiek runāts ļoti maz. Līdz ar to sievietes nezina, cik brīnišķīgus uzlabojumus var panākt ar pareizu šīs ķermeņa daļas aktivizēšanu un saslēgšanos.”

Iegurņa pamatnes muskulatūrai sievietes veselībā un ķermenī ir milzīga nozīme. Tās galvenās funkcijas ir:

  • Dzemdes, taisnās zarnas, urīnpūšļa, dzimumorgānu, kā arī vēdera dobuma iekšējo orgānu balsts;
  • Nodrošināt urīna un fēču saturēšanu (sfinkteru darbību) ne tikai ikdienā un miegā, bet arī klepus un šķaudīšanas reizēs, skrienot un lecot;
  • Nodrošināt rumpja dziļās muskulatūras pareizu darbību, balstot visu ķermeni un nodrošinot pareizu stāju (šīs muskulatūras vājums ietekmē stāju);
  • Vēdera dobuma iekšējā spiediena kontrole un uzturēšana;
  • Nodrošināt seksuālo funkciju.

Statistikas dati un pētījumi apliecina, ka katra trešā sieviete dzīves laikā saskaras ar mazā iegurņa problēmām. Tās nereti rodas tieši iegurņa pamatnes muskuļu disfunkcijas dēļ, kas izpaužas kā muskulatūras vājums vai arī pārmērīgs saspringums. Abos gadījumos izmainās visa mazā iegurņa darbība.

Elīna Ločmele skaidro: “Ja muskulatūras netiek pareizi aktivizēta un trenēta, tad nespēj pildīt savas funkcijas, tiek novēroti saistaudu darbības un iekšējo orgānu sistēmas darbības traucējumi, kā rezultātā rodas dažādas problēmas, jo mazais iegurnis vairs nespēj nodrošināt nepieciešamo balstu iekšējiem orgāniem.”

Novājinātas vai pārmēru saspringtas muskulatūras simptomi var būt ļoti dažādi, biežākie no tiem ir:

  • Urīnpūšļa un urīnizvadkanāla darbības traucējumi (nesaturēšana, iekaisumi);
  • Mazā iegurņa orgānu noslīdējumi (dzemdes, dzemdes kakla, urīnpūšļa, taisnās zarnas, maksts priekšējās/mugurējās sieniņas noslīdējumi);
  • Taisnās zarnas darbības traucējumi;
  • Aizcietējumi;
  • Vaginisms;
  • Seksuālā disfunkcija;
  • Hemoroīdi;
  • Endometrioze u.c.

Iegurņa muskulatūru ir ļoti vērtīgi pareizi trenēt ne tikai tad, ja ir jau kādas redzamas un jūtamas problēmas, bet arī profilaktiski. Sieviete gūst zināšanas par to, kā aktivizējot sava ķermeņa sievišķīgāko daļu, uzlabojas pašsajūta un veselība, pozitīvi mainot attiecības ar sevi un savu ķermeni, līdz ar to – ar dzīvi kopumā.

Elīna min, ka galvenie ieguvumi trenētam un veselīgam iegurnim sekojoši:

  • tiek uzlabota visa iegurņa un tā orgānu asinsrite un vielmaiņas procesi;
  • atjaunojas maksts dabīgā mikroflora;
  • atjaunojas hormonālais līdzsvars;
  • palielinās jutība, libido un jutekliskums;
  • izzūd vai mazinās pirms-menstruālā sindroma simptomi;
  • sieviete sāk pilnīgāk sajust savu ķermeni;
  • noregulējas mēnešreižu cikls u.c.

Iegurņa pamatnes muskulatūra ir daļa no rumpja dziļajiem muskuļiem (tie ir – elpošanas diafragma, vēdera un muguras dziļie muskuļi, iegurņa pamatne). Svarīgi apzināties, ka mūsu ķermenis darbojas ļoti likumsakarīgi. Veseliem cilvēkiem pirms kādas ekstremitātes kustības uzsākšanas visas rumpja dziļās muskulatūras ieslēdzas spontāni. Ja kāda no tās daļām ir vāja vai saspringta vai nepieslēdzas pilnībā, tas ietekmē visas rumpja muskulatūras darbību un līdz ar to arī mazā iegurņa orgānu darbību.

Tātad, mēs nemaz nevaram skatīt atsevišķi tikai iegurņa pamatnes muskuļus vai tikai muguras dziļos muskuļus vai tikai diafragmu. Ja trenējam, tad darām to pareizi. Savukārt pareizas trenēšanas pamatā ir pareiza ķermeņa struktūru un darbības diagnostika.

Starp citu – būtisks ir ne tikai pareizs dziļās muskulatūras saslēgšanās modelis un darbība, bet arī virspusējā muskulatūra, jo, ja tās tonuss ir paaugstināts vai pazemināts, tad ir izmainīts neitrālais mugurkaula-iegurņa stāvoklis un rodas disbalanss starp virspusējās un dziļās muskulatūras kontroli, kas savukārt ietekmē visa ķermeņa darbību un veselību.

Tādēļ – pirms aktivizēt un trenēt iegurņa pamatnes muskulatūru, ir ārkārtīgi svarīgi izvērtēt visa ķermeņa un iegurņa stāvokli. Kaulu struktūras, novietojumu, locītavu, muskulatūras stāvokli utt. Ir būtiski atrast un saprast cēloni, lai pēc tam ar dažādām fizioterapijas metodēm sagatavotu ķermeni iegurņa pamatnes un visas rumpja dziļās muskulatūras trenēšanai.

Svarīgi zināt – ja iegurņa normālais stāvoklis pirms vingrinājumu uzsākšanas ir izmainīts, tad jārēķinās, ka, neapdomīgi pildot šīs muskulatūras vingrinājumus, var panākt pretēju vai pat negatīvu trenēšanas efektu. Manā praksē bijušas sievietes, kuras pirms tam kaut kur veikušas iegurņa pamatnes muskuļu vingrinājumus bez konsultācijas ar ārstniecības speciālistu un bez ķermeņa diagnostikas kopumā. Rezultātā tika radītas jaunas iegurņa problēmas.

Tādēļ, mīļās sievietes, ja jums ir aizdomas par mazā iegurņa veselību un jūtat/redzat kādus no iepriekš aprakstītajiem simptomiem, ieteicams apmeklēt gan savu ginekologu, gan fizioterapeitu, kas specializējas sievietes iegurņa veselības jautājumos, lai veiktu diagnostiku un risinātu šos jautājumus kopā ar zinošiem nozares speciālistiem. Jo veselība ir mūsu lielākā bagātība!

Fizioterapijas pakalpojumi pieejami: Veselības centrs 4” grupas uzņēmumā “Capital Clinic Riga”.

Pieteikties konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

 

Atstāt Komentāru