Piere/Acu zonaSejaTesti/Pieredze

Biežāk uzdotie jautājumi par acu plakstiņu operāciju. Pieredzes stāsts.

Acu plakstiņu plastiskā operācija risina gan medicīniskas problēmas,  gan estētiskas dabas jautājumus, ļaujot saglabāt jauneklīgāku izskatu. Atbildam uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar šo operāciju.

Konsultē “Veselības centrs 4” Dermatoloģijas klīnikas plastikas ķirurģe Laura Liepiņa.

 

 

  1. Vai acu plakstiņu korekciju var veikt gan sievietes, gan vīrieši? Kādā vecumā būtu jāapsver šīs operācijas nepieciešamība?

Acu plakstiņu plastisko operāciju var veikt gan vīriešiem, gan sievietēm jebkurā vecumā. Daži veic operāciju, lai koriģētu problēmas, kas rodas dabiski, ādas novecošanās dēļ, turpretī citi iedzimtu īpatnību dēļ jau 20 – 30 gadu vecumā meklē plastikas ķirurga palīdzību.

  1. Kādi ir būtiskākie ieguvumi veicot augšējo plakstiņu plastisko operāciju?

Augšējo acu plakstiņu plastiskā operācija dod iespēju uzlabot plakstiņu dabisko kontūru, kas zaudējusi to ādas noslīdējuma rezultātā, veidojot nepievilcīgas krunciņas. Papildus augšējos plakstiņos iespējams likvidēt tauku nogulsnes, kuras rada pietūkušu un piepampušu acu izskatu. 

  1. Kādi ir būtiskākie ieguvumi veicot apakšējo plakstiņu plastisko operāciju?

Apakšējo plakstiņu plastiskās operācijas laikā tiek koriģēta plakstiņu forma, likvidēti nevēlamie maisiņi zem acīm un liekā āda, kas veido sīkas krunciņas plakstiņu rajonā. 

  1. Vai plakstiņu operācijai pastāv komplikāciju risks? Vai operācijas veikšanai pastāv kādas kontrindikācijas?

Atsevišķos slimību gadījumos, veicot plakstiņu plastiku, pieaug komplikāciju risks, piemēram, ja pacients slimo ar vairogdziedzera saslimšanām, viņam ir paaugstināts asinsspiediens, “sausās acs “ sindroms jeb problēmas, kas saistītas ar asaru kanālu, glaukoma, kardiovaskulāras slimības, cukura diabēts utt.

  1. Cik ilgstošs ir operācijas efekts? Vai pastāv iespēja, ka acu plakstiņi var “noslīdēt” vēlreiz, un operācija pēc laika būs jāatkārto?

 Acu plakstiņu plastiskās operācijas rezultāta efekts ir ilgstošs, tomēr tas atkarīgs galvenokārt no ādas stāvokļa kvalitātes, ģenētikas, dzīvesveida utt.

  1. Kāda anestēzija tiek izmantota plakstiņu plastiskās operācijas laikā?

Parasti, lai veiktu plakstiņu plastiku, vispārējā anestēzija nav nepieciešama. Šo operāciju gaitā ļoti svarīga ir pacienta līdzesība (spēja atvērt acis, muti utt.). tāpēc parasti acu plakstiņu plastiskās operācijas veic vietējā jeb lokālā anestēzijā. Tas ļauj labāk novērtēt ādas stāvokli un patieso acu izskatu pēc plastikas.

  1. Ar kādiem aspektiem pacientam būtu jārēķinās pēc operācijas?

Pēcoperācijas periodā jārēķinās ar agrīnajiem sarežģījumiem- tūsku, asins izplūdumiem un acu asarošanu, kas ir īslaicīgi un pakāpeniski izzūd 2 nedēļu laikā. Mēnesi pēc acu plakstiņu plastiskās operācijas ir jānēsā saulesbrilles. 

 

Lai uzdotu jautājumu speciālistam vai pieteiktos uz konsultāciju, spied šeit: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru