DzīvesveidsUzturs

Uztura plāns. Ikvienam, kurš domā par savu veselību

 Daļā sabiedrības valda mīts, ka uztura plāns vai diētas plāns nepieciešams tikai tiem, kuriem ir jāatbrīvojas no liekā svara, taču tā nebūt nav – specializēts uztura plāns nepieciešams daudzos gadījumos: gan profilaktiskos, gan ārstēšanās, gan veselības uzturēšanas nolūkos.

Konsultē: Capital Clinic Riga uztura speciāliste, fizioloģe Baiba Grīnberga

Visbiežāk pie uztura speciālista vēršamies gadījumos, kad  vēlamies uzlabot ēšanas ieradumus, nomainot tos uz veselīgākiem. Tas palīdz saprast, kas līdzšinējā uzturā bijis vēlams, kas nevēlams. Taču nevajag gaidīt, kad liekie kilogrami vai veselības problēmas liek par sevi manīt. Jāatceras, ka no pareiza uztura ir atkarīgs ne tikai ķermeņa svars, bet ādas stāvoklis kopumā. Ēdot pareizi, izvēloties vitamīniem un antioksidantiem bagātu pārtiku, iespējams ilgāk saglabāt jaunavīgu sejas ādu, vairot enerģiju un uzlabot vitalitāti. Uztura plāns ir ļoti svarīgs preventīvs pasākums, kas palīdzēs saglabāt labu veselību ilgtermiņā.


Pirms uztura plāna izstrādes ir paredzēta 20 minūšu konsultācija, kuras laikā ar uztura speciālistu tiek  pārrunāts, kādam nolūkam uztura plāns nepieciešams. Uz konsultāciju var ņemt līdzi pēdējā laikā veiktās analīzes, izmeklējumi un speciālistu slēdzieni. Ja nepieciešams, izskatot pacienta analīžu vēsturi, uztura speciālists var nozīmēt veicamās analīzes.

Uztura plānā tiek iekļauts:

  • aprēķināta kalorāžu (kcal),
  • aprēķinātas uzturvielas (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti)
  • norādīti konkrēti produkti (vispirms konsultācijā ar klientu izrunājot, kas klientam garšo un kas ne)
  • norādīts konkrētu produktu daudzumus
  • piezīmēs norādīti produktu apraksti, iespēju robežās veikali, kur konkrētos produktus var iegādāties.
  • pievienotas rekomendācijas par nepieciešamajiem uztura bagātinātājiem, piemēram, probiotiķiem, D vitamīnu vai omega-3 taukskābēm, nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu uzturā un to, kādās devās tos lietot.
  • rekomendācijas par nepieciešamos šķidruma daudzumu

Piemērs: Brokastīs: 100 g 0,5% biezpiena (90 kcal), 50 g bezpiedevu jogurta (30 kcal) (vēlams izvēlēties ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu un samazinātu tauku daudzumu), 50 g rudzu rupjā maize (vidēji 140 kcal), 200 g svaigi dārzeņi un zaļumi pēc izvēles (vidēji 60 kcal) (bez pievienota krējuma, majonēzes un treknajām salātu mērcēm, bet ar, piemēram, 1 ēdamkaroti Balsamico mērci un 1/2 tējkaroti kaņepju sēklu eļļas (eļļa 30 kcal). Kopā: vidēji 350 kcal. Uzturvielas: vidēji 30 g olbaltumvielas, 6 g tauku, 40 g ogļhidrātu.

Uztura plāns ir praktiski pielietojams pareizas – veselības stāvoklim un dzīvesveidam piemērotas ēšanas paraugs, kas sagatavots vieglā, klientam saprotamā valodā. Tajā norādīti Latvijā nopērkami produkti..

Uztura plānā ir iekļautas 5 ēdienreizes (brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags, vakariņas) ar 5-6 izvēles variantiem katrā ēdienreizē. Uztura plāna izstrādes laiks ir no 7 līdz 10 darba dienām.

Lai uzdotu jautājumu speciālistam vai pieteiktos konsultācijai, spied šeit: Piesakies konsultācijai

Plašāka informācija: Tālr: 66 333333, 29334224,  e-pasts: info@capitalclinicriga.lv

www.capitalclinicriga.lv

Atstāt Komentāru