Padomi/pieredzePreventīvie pasākumi

Preventīvā medicīna. Ģenētiskie testi

Mūsdienu medicīna piedāvā paskatīties savā iespējamajā nākotnes veselībā, lai jau laikus pasargātu sevi no dažādām slimībām un pāragras novecošanās.

Konsultē: Sertificēta dermatoveneroloģe, preventīvās medicīnas speciāliste Jana Janovska

Novecošanās ir fizioloģisks process, kas ģenētiski ir noteikts katram no mums. Cilvēkiem vienmēr bijusi vēlme šim procesam pretoties – ja ne apstādināt, tad vismaz attālināt. Preventīvā medicīna ir orientēta uz cilvēka fiziskās un garīgās veselības saglabāšanu pēc iespējas ilgāk, ar mērķi preventīvi kontrolēt organisma novecošanās procesu, izvairīties no riska faktoriem un precīzi izvēlēties piemērotāko profilakses veidu (dzīvesveida korekcija, ieteicamie medikamenti, vitamīni, mikroelementi, pārtikas produkti, vēlamie papildu izmeklējumi utt.)

Novecošanās procesu sākums katram ir individuāls, bet pasaulē tiek uzskatīts, ka tie sākas īsi pēc 25 gadu vecuma, bet asinsvadi morfoloģiski sāk izmainīties jau 12–13 gadu vecumā, pēcpubertātes. Pēc 25 gadu vecuma ir vislabākais laiks veikt medicīniskus izmeklējumus, kas atspoguļos gan turpmāko dzīves kvalitāti, gan paātrinātās novecošanās attīstības risku.

Šis ir principiāli atšķirīgs medicīnas koncepts, kas paildzina dzīves ilgumu un tās kvalitāti. Runa ir par visu organismu kā kopumu, ne tikai par estētiskās novecošanās pazīmēm – ne tikai par grumbiņām, hidrācijas problēmām, dispigmentāciju, bet par visu orgānu darbību, par kardiovaskulāro sistēmu, par apmierinātu seksuālo dzīvi, par miega/nomoda balansu, par labu spēju koncentrēties un labu atmiņu neatkarīgi no vecuma. Preventīvā un personalizētā medicīna ir mūsu nākotne, jo, ja līdz šim mēs vairāk cīnāmies pārsvarā jau ar sekām, tad preventīvā medicīna sniedz tā dēvēto slow age efektu.

Ģenētiskie testi.

Ģenētiskos testus, ar kuru palīdzību iespējams izvērtēt DNS šūnas, ļoti agrīni var tikt diagnosticētas izmaiņas gēnos un riska faktori attiecīgo slimību attīstībai, lai pasargātu noteikto gēnu no mutācijām. Iespējams izvēlēties dažādas testa paketes – atbilstoši vēlmēm, simptomiem, iepriekšveiktu analīžu rezultātiem un ģenētiskajiem riska faktoriem. Īpaši svarīgi ģenētiskās analīzes būtu veikt tiem cilvēkiem, kuri atrodas kādā no riska grupām – ja ģimenē kādam bijusi jebkāda onkoloģiska slimība, cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, sirds infarkts, galvas smadzeņu insults, migrēnas, autoimūnās un psihiatriskās slimības, depresija.

Vaicot vēža ģenētiskās predispozīcijas testu nepieciešams nodot 4 ml venozo asiņu, pēc tam šis asins paraugs tiek nogādāts „Asper Biotech” laboratorijā Tartu, kur tiek veiktas analīzes. Pēc 12 nedēļām tiek saņemts gan ģenētiskais skaidrojums, gan arī medicīniskais skaidrojums un ieteicamie profilakses pasākumi, ar kuriem noslēguma vizītē klientu iepazīstina speciālists.

Dažādu slimību testi

Lai uzzinātu savus ģenētiskos kodus, pietiek vienu reizi mūžā nodot siekalas. Rezultāti tiek saņemti aptuveni pēc mēneša. Tajos redzamas pārmaiņas gēnos, kā arī riska faktori attiecīgo slimību attīstībai. Ārsts, kurš specializējies preventīvajā medicīnā, tos pēta, interpretē, izskaidro un sniedz pacientam ieteikumus, kā turpmāk rīkoties veselības saglabāšanas nolūkos.

Iespējams izvēlēties dažādus ģenētiskos testus saistībā ar svara pieaugumu, autoimūno sistēmu, dermatoloģiju, ginekoloģiju, gastroenteroloģiju, neiroloģiju. Kad tests veikts un pacientam sniegtas pirmās rekomendācijas, informācija par katru pārbaudīto cilvēku paliek datubāzē. Atkārtotas analīzes un pārbaudes nav vajadzīgas – pietiek ar vienreiz veikto siekalu ģenētisko testu, jo cilvēka DNS dzīves laikā nemainās.

Lai uzdotu jautājumu speciālistam vai pieteiktos uz konsutlāciju, spied šeit: Piesakies konsultācijai
capitalclinic.lv

Atstāt Komentāru