Rokas/Kājas

Sagaidi pavasari ar skaistām un veselām kājām!

 Medicīna un kosmetoloģija ir tik ļoti attīstījušās, ka faktiski var atrisināt gandrīz jebkuru gan vizuālu, gan medicīnisku kāju defektu. Tās ārstē vēnu slimības, likvidē rētas, koriģē kāju formu. Pavasari iespējams sagaidīt ar ļoti skaistām kājām!

Konsultē:Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā  vadītāja, dermatoveneroloģe  LINDA KAPTEINE un Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikas vadošais speciālists, asinsvadu ķirurgs, flebologs INTS ŪDRIS

Pirms dodies pie flebologa, ir jānoskaid­ro, vai kāju tūska nav kādas citas slimī­bas pavadošais simptoms. Piemēram, tā var liecināt par sirds mazspēju, nie­ru saslimšanu, to var izraisīt arī cu­kura diabēts. Taču kāju piepampšana var būt arī ekstremālu apstākļu izraisī­ta. Piemēram, ilgstoša atrašanās sēdus stāvoklī – gari pārlidojumi, arī ilgstošs brauciens ar autobusu. Pie šādiem aps­tākļiem kājas arī veseliem cilvēkiem būs kā bluķi.

Ja iepriekšminētos iemeslus var izslēgt, jādodas pie flebologa, lai noskaidrotu, vai problēmas nav saistītas ar kādu no vēnu saslimšanām.

Pašlaik pacientiem ar vēnu problēmām ir pieejama agrīnā diagnostika – ar sono­grāfijas palīdzību jau laikus ir iespējams konstatēt izmaiņas vēnās.

Visnopietnākā saslimšana, kas izraisa arī kāju pampšanu, ir vēnu varikoze. Vēnās ir vārstulis, kas ļauj asinīm plūst no kājas uz sirdi, bet aiztur asins plūs­mu atpakaļ uz kāju. Ja vēna ir paplaši­nāta, vārstulis to vairs nenoslēdz un pa bojāto vēnas daļu – sēžot vai stāvot – asi­nis plūst atpakaļ uz apakšstilbu. Ja prob­lēma ir dziļajās vēnās (tas skar apmēram 20% populācijas), to ārstēt ir ļoti grū­ti. Pasaulē ir mēģinājumi vēnu vārstuli transplantēt, taču rezultāti nav pārlieci­noši. Vienīgā metode, kā mazināt sūdzī­bas un diskomfortu, ir valkāt kompresi­jas zeķes un lietot medikamentus.

Savukārt, ja problēma ir virspusējās vē­nās, tās tagad ārstēt var ļoti veiksmīgi. Bojātā vēna ar dažādu metožu palīdzī­bu tiek slēgta, attiecīgi asinis turpmāk plūst pa citām vēnām un sūdzības vairs nerada. Pati jaunākā metode ir vēnas aizlīmēšana ar bioloģisko līmi VenaSeal. Piemēram, izmantojot termiskās vēnu slēgšanas metodes – lāzeru, radiofrek­venci vai ūdens tvaiku, kad vēnas iek­šējais slānis tiek uzkarsēts līdz 1200 oC, kā rezultātā vēna aizrētojas ciet. Operācijas laikā ap vēnu tiek injicēts atsāpinošs ūdens šķidrums (tumescen­tā anestēzija), lai nebūtu apkārtējo audu apdeguma. Neskatoties uz to, tempe­ratūras ietekmē pēc operācijas reizēm var būt nelieli ādas jušanas traucēju­mi apakšstilbā. Vēnas aizlīmēšana ar bioloģisko līmi tehniski notiek līdzīgi, kā veicot lāzeroperāciju: vēnā tiek ie­vadīts katetrs, bet tā galā izdalās nevis karstums, bet līmes pilieni. Tā kā vēnas iekšpusē nav jušanas receptoru, tad lī­mes ieplūšanu pacients nejūt. Nav arī nepieciešama tumescentā anestēzija, jo nav sāpju un nav termiska apdeguma riska. Līme sacietē 30 sekundēs, pacien­tam palātā jāpaguļ pusstunda, un var do­ties mājās un nākamajā dienā pat sauļo­ties pludmalē.

Ja kājas rotā vīnogu ķekari

Ja bojājums ir vēnu sīkāko stumbru za­ros, vizuāli uz ādas tie atgādina vīno­gu ķekarus. Ja bojāti vēnu stumbra zari, vispirms tiek slēgts vēnas stumbrs, bet tā zari izoperēti caur maziem dūrieni­ņiem vai sklerotizēti ar speciālām pu­tām. Taču mēdz būt tā, ka tikai kāds vē­nas zars ir varikozs, bet lielās vēnas stumbra daļa nav bojāta. Tad vispiemē­rotākā ārstēšanas metode ir sklerotera­pija. Tās laikā vēnā tiek injicēts saputots medikaments, kurš noārda vēnas iekšē­jo slāni, kā rezultātā vēna aizrētojas. Šīs metodes mīnuss ir tāds, ka labs kosmē­tiskais rezultāts parasti ir tikai pēc vai­rākām nedēļām un procedūras dažreiz ir jāatkārto.

Procedūras laikā, ievadot putas lielākā koncentrācijā, nekā nepieciešams, var veidoties arī ādas pigmentācija, tāpēc skleroterapijas veikšana būtu jāuztic šai jomā pieredzējušiem ārstiem.

Asinsvadu tīklojums

Nereti uz ādas var redzēt sārtu asins­vadu tīklojumu. Tas ir vizuāls defekts, ko ķirurģiski operēt nav iespējams. To var likvidēt ar skleroterapiju vai spe­ciāliem lāzeriem, kas piemēroti izteik­ti mazu vēnu slēgšanai. Izšķir zilganos un sarkanos kapilārus. Zilganos, patei­coties krāsai, var likvidēt itin viegli un ar dažādiem lāzeriem. Sarkanos kapi­lārus (krāsa liecina par to, ka tie ir ļoti tievi) likvidēt grūtāk, jo lielākā daļa lā­zeru uz sarkano krāsu nereaģē. Šobrīd Veselības centrā 4 ir pieejams Latvijā unikāls VBeam lāzers, kas piemērots gandrīz visu mazo asinsvadu patoloģi­ju likvidēšanai. Ar šo lāzeru var likvidēt gan sarkanos kapilārus, gan arī ārstēt kuperozu ādu.

Uz lāzera procedūrām vislabāk doties ziemā vai agrā pavasarī, kad āda ir gai­ša, tad lāzers uz ādas neaizķersies, būs mazāks apdegumu risks. To var salīdzi­nāt ar saulē noliktu melnu un baltu lapu: pirmā sakarsīs, bet otra būs tikai drusku kļuvusi siltāka.

Tāpat jāatceras, ja uz ādas parādījies smalkais asinsvadu tīklojums, nekādā gadījumā nedrīkst izmantot vakuuma masāžas! Tā trausliem kapilāriem ir ļoti kaitīga. Bieži pacientēm pēc vakuuma masāžām parādās vēnu kapilāri. Tas tā­dēļ, ka vēnām ir vajadzīga kompresija, kas asinis izspiež ārā, bet, veicot vaku­uma masāžu notiek pretējais.

Kā vēl var palīdzēt kājām?

Šobrīd aptiekās un ārstniecības iestā­dēs pieejamas kā profilaktiskās, tā ārst­nieciskās kompresijas zeķes. Pirmās va­jadzētu valkāt jebkuram cilvēkam, kurš visu dienu ir spiests sēdēt vai stāvēt. Apakšstilba ikra uzdevums ir pumpēt asinis virzienā uz sirdi. Ja sēžam vai stā­vam, apakšstilba muskulis netiek darbi­nāts un, pateicoties gravitācijas spēkam, kājās pārmērīgi ieplūst asinis. Lai ar ga­diem vēnu stāvoklis nepasliktinātos, jā­valkā kompresijas zeķes. Piemēram, re­gulāra sportošana veselību uzlabo, taču kompresijas zeķes nodrošina, lai kājas justos komfortabli visu dienu, ne tikai vakaros. Arī kompresijas zeķes kļūst modīgākas: šogad tās var iegādāties ak­tuālajos tumši un gaiši zilajos un krēmī­gi oranžajos toņos.

Kad jau konstatēta vēnu saslimšana, jā­nēsā ārstnieciskās kompresijas zeķes, taču tās var iegādāties vienīgi pret ārsta recepti. Šobrīd pieejama unikāla lāze­ra mērīšanas iekārta, kas noskenē kājas trīsdimensionāli no vidukļa līdz pēdām un izvēlas vislabāko standarta zeķi vai uzrāda datus, kas tālāk tiek nosūtīti uz rūpnīcu, lai pacientam noaustu indivi­duāli piemērotu. Šāda zeķe gan ir divas reizes dārgāka, tomēr tā ir iespēja tiem cilvēkiem, kam ir nestandarta augums, piemēram, izteikti apaļīgi augšstilbi un slaidi apakšstilbi.

Ārstnieciskajām zeķēm noteikti nepie­ciešama speciālā nomērīšana. Ja zeķe ir par vaļīgu, no tās nav efekta, savu­kārt, ja tā ir par ciešu, tad rada sāpes un diskomfortu.

Vēl viena efektīva kompresijas metode ir limfodrenāža. Tās laikā ar mainīgu gaisa spiedienu tiek masētas kājas vir­zienā no kāju pēdām uz gurniem. Vēnu problēmu gadījumā limfodrenāžu pa­rasti veic reizi nedēļā kursa veidā, pā­rējā laikā nēsājot kompresijas zeķes. Limfodrenāža uzlabo asinsriti un lim­fas plūsmu, izvada lieko šķidrumu un samazina tūsku. Limfodrenāžu iesaka arī veseliem cilvēkiem kā profilaktisku līdzekli, ja garas stundas nepieciešams pavadīt sēdot vai stāvot.

Kāju skaistumam

Tas nav vienas dienas jautājums un to­mēr – kā secina ārsti, tagad kājas var pār­vērst līdz nepazīšanai. Nereti sievietēm ar varikozām vēnām arī pēc to izārstēša­nas uz apakšstilbiem var redzēt pigmen­tācijas plankumus. Veselības centrā 4 ar speciālu lāzeru tos var likvidēt. Ar šo lāzeru var izņemt arī tetovējumus. Tāpat ir iespējams atbrīvoties no dzimumzīmī­tēm. Ja raizes rada rētas, arī tās lāzers var padarīt nemanāmas.

Ir vēl kāds pakalpojums, kas īpaši ak­tuāls sievietēm, kuras nav apmierinātas ar savu kāju formu, un tā ir liposakcija. Liposakcija ir tauku atsūkšanas proce­dūra, tomēr tā nav uzskatāma par sva­ra samazināšanas metodi. Tā piemēro­ta noteiktu problēmzonu likvidēšanai. Piemēram, sievietei ir pārāk apjomīgi augšstilbi vai apaļi ceļgali. Liposakcijas laikā tauku šūnas tiek atsūktas tieši no šiem rajoniem, lai kājām piešķirtu per­fektas līnijas. Šī metode arī nostiprina zemādas slāni, veicina kolagēna, elastī­na sintēzi un ādas savilkšanos.

Kājas bez spalviņām mēnešiem ilgi

Šobrīd pieejami arī arvien labāk aprī­koti lāzeri, kas paredzēti cīņai ar dabis­ko apmatojumu. Lai sagatavotos plud­males sezonai, ziemā un agrā pavasarī ik pēc pusotra, diviem mēnešiem va­jadzētu veikt lāzerepilāciju. Pēc kat­ras šādas procedūras matiņi ataug ar­vien lēnāk un tie kļūst arvien smalkāki. Attiecīgi, ja šāds kurss iziets, sieviete var būt visai droša, ka vasaru varēs pa­vadīt, neuztraucoties par epilāciju. Ja kāds matiņš tomēr izaugs, tas vienkār­ši jānoskuj.

Starplaikos starp lāzera procedūrām drīkst izmantot tikai skuvekli, lai ma­tiņš atrastos folikulā un lāzers uz to va­rētu iedarboties. Tāpat, gatavojoties lā­zera procedūrai, svarīgi, lai āda nebūtu svaigi nosauļota, jo tas var radīt ādas apdeguma risku. Brīžos, kad tiek lieto­tas antibiotikas vai citi medikamenti, kas palielina ādas jutību pret gaismu, lāzerepilācija jāatliek līdz brīdim, kad medikaments jau izvadīts no organis­ma. Lāzerepilācija atšķirībā no citām metodēm, piemēram, vaksācijas, nav tik sāpīga, jo jaunākie lāzeri aprīkoti ar ādas atvēsināšanas funkciju. Līdz ar to tas nodrošina gan labāku un ilglaicīgā­ku efektu, gan arī procedūras laikā ne­rada tik lielu diskomfortu kā citas me­todes. Turklāt lāzerepilācija ir vienīgā metode, kas likvidē un ārstē arī ieaugu­šus matiņus.

Piesakies konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru