ĶermenisPreventīvie pasākumi

Sargies no ādas audzēja! Riski un jaunākā diagnostikas iekārta FotoFinder

Pēdējos gados arvien biežāk dzirdam par ādas audzēju izplatību tieši gados jaunu cilvēku vidū. Labā ziņa ir tā, ka savlaicīgi diagnosticēts ļaundabīgs ādas veidojums labi padodas ārstēšanai. 

Konsultē: dermatoveneroloģe Tatjana Ļiņova, SIA “Veselības centrs 4” Dermatoloģijas klīnika.

Šīs vasaras karstais laiks tā vien mudina vairāk laika pavadīt baudot saules peldes. Taču ne velti mēdz teikt – kas par daudz, tas par skādi! Atceries, ka pārmērīga sauļošanās, kas noved līdz ādas apdegumam,  var pakļaut tevi nevajadzīgam riskam saslimt ar ādas audzēju. Pati bīstamākā tā forma ir melanoma, kuras savlaicīga diagnostika ir vitāli svarīga. Tā veidojas UV staru ietekmē (gan saules, gan solārija) no defektīvām pigmentšūnām – melanocītiem (šūnas, kas veido tumšo krāsu un aizsargā ādu veidojot iedegumu). Agrīnā stadijā melanoma atspoguļojas kā jaunveidojums uz ādas vai izmainīta dzimumzīmes forma. “Tieši cilvēki ar gaišu ādu (fototips I un II)  ir vairāk pakļauti ādas vēžā riskam nekā, piemēram, afroamerikāņi. Riska grupā ir arī tie, kuriem audzējs bijis kādam no asinsradiniekiem un kas agrīnos gados (līdz 18 gadu vecumam) bijuši pakļauti saules apdegumiem,” atzīmē Tatjana Ļiņova.

Melanomas pazīmes:

*) veidojuma forma parasti ir asimetriska;

*) veidojuma malas pa perimetru nav vienādas, ir neregulāras vai pat ievelvētas;

*) tā ir daudzkrāsaina;

*) melanomas lielums ātri mainās un progresē.

Melanomas gadījumā ļoti svarīga ir agrīna audzēja atpazīšana. Jo ātrāk tas tiek konstatēts, jo prognoze ir labvēlīgāka. Agrīni atklāta melanoma ir ārstējama, pareizi to izņemot ar skalpeļa palīdzību, savukārt ielaisti gadījumi apdraud dzīvību.

Pamanot jebkuru jaunu veidojumu, ieteicams doties pie dermatologa un veikt atbilstošu diagnostiku. Ādas veidojumu skrīningu iesaka veikt arī cilvēkiem, kuriem uz ķermeņa ir vairāk par 50 dzimumzīmēm un gadījumos, kad āda cietusi no intensīva UV starojuma, kā rezultātā radušies saules apdegumi (it īpaši bērnībā), kā arī tiem, kuriem ģimenes un/vai savā anamnēzē ir ļaundabīgi ādas veidojumi.

Šobrīd jaunākā un modernākā digitālā dermatoskopijas tehnoloģija Latvijā ir FotoFinder, dēvēts arī par ādas detektīvu. Veicot pilna ķermeņa dermatoskopiju tiek izveidota “ādas pase”,  kas ietver precīzu informāciju par sejas, ķermeņa, kā arī plaukstu un pēdu ādas stāvokli.

Ādas veidojumi tiek automātiski analizēti jau izmeklējuma laikā, kas palīdz sekot līdzi ādas izmaiņām un pēc iespējas ātrāk atklāt varbūtēju ļaundabīgu veidojumu. Tādā veidā iespējams ne tikai diagnosticēt melanomu, bet arī atpazīt veidojumus pirmsvēža stadijā, noteikt ļaundabīguma risku, diagnosticēt ne-melanomas ādas audzēja formas, no kurām izplatītākās ir bazalioma un plakanšūnu audzējs.

Tatjanas Ļiņovas padomi preventīvai ādas pasargāšanai no ļaundabīga audzēja:
Sauļojies droši, neapdedz saulē! Laikā no plkst. 11:00 līdz 15:00 tiešos saules staros ieteicams uzturēties tikai īsu brīdi.

Ejot sauļoties vai ilgstoši atrodoties saulē, nepieciešams lietot saules aizsargkrēmu, galvassegu, saulesbrilles.

Neapmeklē solāriju!

Pārbaudies pats un regulāri veica pārbaudes pie sava  dermatologa! Ādas ārsts ar īpaši optisko ierīču palīdzību var noteikt ādas veidojumu dabu, kas palīdz agrīni “noķert” melanomu un veikt nepieciešamos terapeitiskos pasākumus.

Piesakies konsultācijai šeit: Piesakies konsultācijai

Atstāt Komentāru